Nyttårsaften

Till trots för misslyckad färgförändring i håret och bortabliven nyårspepp känner jag mig ändå tillfreds. Lite oldtimesDarin och förrättsfix på morgonen fick mig i mood och nu väntar en riktig tjejtime med öl och Nintendo Wii. Vid sju serveras middag för sjutton saliga själar - vi gillar det där med jättesammankomster när vi ändå är igång. Och det brukar bli kul.

2008 då? Hej världen! med Barcaresan, tågluffen och min skärgårdsvecka. Klara tiopoängare. Annars ganska som vanligt. Mycket dumt också. Jag tror jag ska skåla för ett bättre år vid tolv i natt. Eller i alla fall för ett år. Eller kanske för ett ligg? (ja jag har redan börjat klunka. Hej och hå!)

Gott nytt år!


A shot at idioti

Vad man är tom på ord denna tid på morgonen. Jag jobbar och står i, försöker hitta nyårspeppen för den vägrar infinna sig, blir fresh redhead ikväll och kan inte förstå hur man får sända ett program som Tila Tequilas show där man gör bäst i att förnedra varanda och där testosteronstinna ungtjurar får slåss tills blodet sprutar och käkar krossas, medan de bisexuella bruttorna toplesshånglar i nån pool.
Ja, det var väl det. Hej


Veggopeggo

Det är dags. 1a januari är det färdigköttat. Jag kör en provmånad gröntgröntgrönt och ser om jag klättar på väggarna efter det, eller om det är nåt att köra på. Egentligen konstigt att jag inte gjort det tidigare, jag med alla mina djurvänner. Varför? Ja, varför inte? Jag, och de flesta med mig, är väl numera ganska medveten om vad som försegår bakom köttkulisserna. Jag tror inte det var tänkt att vi skulle massproducera djur för att kunna gotta oss närhelst vi önskar, så därför. När vi börjar massproducera människor för att alla ska få en partner/vän/barn blir jag väl eremit och bygger en hydda i skogen. Förhoppningsvis hinner jag självdö innan samhället nått dit. Men man kan aldrig så noga veta..

Att mörda i tvättstugan

En klassiker, javisst. Men man ska inte underskatta vreden som uppstår när man kånkat kilovis av skitiga kläder över hela kvarteret för att upptäcka att maskinerna redan startats och att någon annans tvätt gnuggas ren på snikad bokningstid. Grr, säger jag bara. Tur att jag är en helyllesvensk och inte tillåter mig att bli offentligt förbannad över misstaget. Med lite mer latinoblod i ådrorna hade tempramentet resulterat i förödelse och död. Jag är helt övertygad.

Igår, fortfarande på oerhört upptagen arbetstid, såg jag den tre timmar långa storfilmen Australia på bioduken. Maffig film! Vore det inte för utdraget hejdå-hej-kyss-död-lever-hej-hejdå-kyss i slutet hade den fått en stor femma. Men en stor fyra kan den nog också leva med. Det blir en film till samlingen, så det så, för Kidman är en sjuhelsickes skådis. Jag kände mig uppslukad hela kvällen.

Jul, jul, strååålande juul

Eftersom jag har världens mest slitsamma extraknäck har jag haft många timmar att reflektera över julen idag. Jag, jultraditionernas främste krigare, har plötsligt insett att det här med jul är jädrigt fånigt ändå. Visst är det en fantastisk idé med mysig belysning och lediga familjemysdagar såhär mitt i mörkaste vintern, men först nu (23 år och klokare) har jag förstått att jul går hand i hand med kollektiv hysteri och personlighetsstörningar. Normala Svenssons drabbas gemensamt av decemberpanik och stoppar i all hast ner allt vad som heter förnuft och bibehållet lugn i samma låda som hundrafyrtioelva julatteraljer packas upp ur. Plötsligt vill alla vara med och stava till Svensk Tradition och hela spektaklet går ut på att baka mest, ha största variation på julbordet, bjuda alla man känner och några till på gemensam hetsätning av lussebullar och glögg under hela december. Som av ett trollslag får inget annat än Peter Jöbacks julskiva eller Aboslute Christmas spelas, varken i radio eller i hemmet. Innan någon vet ordet av står alla och trängs på Coop för mat de aldrig annars tittar åt - brottas fram till sista julskinkan, förbannar de tomma prinskorvshyllorna, hamstrar julmust som om det aldrig mer skulle tillverkas och kör en egen kundvagn för allt godis. För att bräcka fjolårets klappar drabbas nästan alla föräldrar av multipel julklappsinfarkt och de flesta har en egen karta och kompass hemma över de mest populära butikerna. Och så ska det pyntas. Utan att man egentligen hinner med fylls alla hem med tusentals tomtar som man samlat på sig under åren, plastgranen monteras (suck, jag är avslöjad), bonader ska upp på väggarna och det hängs röda kulor lite överallt. Oavsett om det passar eller inte.
Dagarna innan jul flänger alla husmödrar fram och tillbaka i köket för att hinna rulla köttbullar, riva potatis till Janssons, slå go´-kräm på julbullarna och koka knäck för en halv kommun; papporna trilskas med all julbelysning som ska pryda gården likt Clark Griswold; ungarna får order än hit än dit om sysslor som alla går ut på att om de inte blir utförda blir det ingen "riktig" jul - och allt sker fortfarande till ljudet av Rockin' around the Christmas tree och Jöbacks Jag kommer hem igen till juuuul. Bara det får en att slutligen tappa humöret och när alla går och lägger sig kvällen innan the Day, är det bara de minsta som har lite pirr i magen. Alla andra är trött, less och förbannade på varann.

Och allt detta för en enda dag på året - julafton. Dagen som alla väntat på sedan midsommarnatten tagit slut. Den i sig är lika kaotisk som veckorna innan, man ska väva in det återkommande fenomenet tradition under hela dagen. Allt ska göras på precis samma sätt varje år och bara stressen över det kan få bägaren att rinna över. Det är julgröt för ett helt kompani, det ska julfikas med släkt och grannar lagom tid efter gröten men absolut innan klockan tre, för då ska alla sitta som packade sillar i vardagsrummet där levande ljus är tända och den öppna spisen sprakar och alla svettas kopiösa mängder, allt för att inteinteinte missa Kalle Anka - programmet som sänts årligen sen dinosaurierna dog ut. Därefter väntar julbordet, troligtvis den enda middagen på året då vi äter som om vi trodde att juldagen kom med svält och pest och "tjockast lever längst". Arrangerad tomte, klappjakten börjar, vem fick vad och från vilka, man måste se Svensson Svensson på teve och POFF - alla somnar av utmattning redan innan nio på kvällen.

På juldagen sitter alla och spelar spel, ingen säger särskilt mycket. Är man hungrig finns tonvis av rester i kylen. Julmusiken har portförbjudits och den hemgjorda kolan är utbytt mot frukt. Man kan börja prata om vanliga saker igen, som jobbet och hur Kalla ska lyckas på skidor. Alla känner det men ingen säger det - äntligen är det över. Äntligen får man bli sig själv igen.
 
Äntligen är det ett helt år kvar till nästa gång.


.. och ett slags Hello

Så har jag återanlänt civilisationen igen. Att halva Ålidhem brunnit upp och det fortfarande är regnslusk får jag försöka bortse från. Jag kommer ju med en uppladdad själ, det botar det mesta.

En fjällig julvecka har passerat med matmatgodismat, hurtiga turer runt elljusspåret, sällskapsspel och hederliga år-efter-år-traditioner som chokladaskrace runt Kittelfjäll, kyrklig julmusik och Kalle Anka. Puh! Det är faktiskt ganska skönt att sitta här i min tysta vrå och inte omsvärmas av en stressad mor (-Herregud, vi har ju glömt knäcken!), en vitsig far (-Doften av mammas bak ligger tät i luften... hohoho), en halvdöv morfar (-VA?), en sjuklig kärlekskrank syster (-Om jag har halsfluss kan jag inte kyssa Nisse när han kommer. Helvettes jul!), ett kärlekskrankt tonårsmonster (-ÅÅÅÅHH ni fattar ingenting! Dra åt... och håll..., jag måste ringa Johannes!) och en skendräktig gammal hund. Nej, mormor var söt som vanligt så hon behöver inte hamna på listan.
Nej, okej. Det är lite tomt här.. Hemma var skogen vinterfin som ett vykort och vi hade gnistrande väder nästan hela tiden. Mammas köttbullar gick ner på högkant och vi kämpade som djur med det bordsstora korsordet. Här vankas bara jobb.

Jag gör nåt råambitiöst som bilder senare, nu väntar sängrefrängen. Skål på alla som är ute och svirar i annandagsnatten. Till er andra - nighty nighty.

Ett slags adjö

Dagen idag är dagen innan jag gör en kunglig avskedsvinkning och lämnar surhålet för betydligt mer vinterlandskänsla hemma i fjällvärlden. Umeå har pepprat mig med hemlängtan genom att inte kunna bestämma sig för om december ska minnas med monsunregn, orkanen Bengtlinus, högsommarvärme eller som en vanlig dag på Mount Everest. Men det är okej, imorgon är det adjöss och goodbye.
Innan dess har jag ett schema som är lika sprängfyllt som mina nya byxor när de lämnar lägenheten (nej, byxhistorien kommer aldrig ta slut. Så länge de finns i min garderob kommer de orsaka heaven and hell för mig), med nån slags vara-borta-en-vecka-packning, 30+ -lunch, frisering av min bångstyriga lugg och ölpimpling på Bishops med surAnna. Det är inte lätt att ha jullov ska ni veta, för plötsligt fick man tid till så sjukt mycket annat. Examinations- arbetet? Nja.. prio nr hundrafjorton? Den dagen, den sorgen.

Hörreni, om jag avläst min kalender rätt så blir det inga mer skriverier på en vecka. De har inte hunnit få den relativt moderna uppfinningen Internetuppkoppling till Dikanäs än, där är det fortfarande gamla hederliga röksignaler och budbärare som gäller. Otroligt skönt, frågar ni mig. Att vara otillgänglig gör gott för själen i vår tillgängliga tid. Men misströsta icket - I shall return and that shall be strong (jag kan inte begripa att jag skriver sånthär trams.. publikrekord gör något med textformuleringen och det gynnar mig inte)!

GOD JUL allihopa everybody. Det ska jag ha.


Kärleksgurun

På tapeten står för tillfället mitt ökända andranamn, dr Love. Till trots för mångårig frånvaro av himlastormande förälskelser och stabila pojkvänsförhållanden är jag en populär person att tillkalla när de inneboende fjärilarna tycks ta över mina väninnors (jag väljer att använda ordet väninnor för att poängtera att det är det kvinnliga könet som använder sig av mina relationstjänster) kroppar, ja rent utav liv. Jag har till och med fått ordet expert strött över mig, vilket för all del är himlarns smickrande (och jag behåller gärna min orakelstatus så länge det är möjligt).
Men att jag tilldelats denna roll är nästintill obegriplig. Jag tänker tillåta mig att undra när de faktiskt kommer genomskåda mig, när de börjar förstå att jag är fejk och att jag tjuvläser relationsfakta dygnet runt i medier de själva har tillgång till (fjantiga skvallerblaskor, dråplig skönlitteratur och Sex&theCity... alltid detta program)? Att jag däremot skaffat mig en god lista erfarenhet inom området just för att jag får sån tillgång till alla verklighetsbaserade fall (mina väninnors) ger mig i och för sig pluspoäng, samt det faktum att jag är en hård person som inte tolererar mesiga handlingar. Vill man ha nånting gjort får man göra det själv! Eller så gör jag det åt dig. Men ändå..

Aldrig har ironin strålat så med sin närvaro. En kärleksguru utan kärlek (och med en förfalskad gurulegitimation). Det är så mycket Hollywood-film över det, så mycket Hitch. Därför ser jag så fram emot slutet, för inga andra filmer utlovar lika mycket love i slutet som en sån här romantisk kom... tragedi.

Regnrusk och paketleverans

Jag pmssurar och vädret gör samma sak. Det passar egentligen bra för då behöver jag inte gå ut och vara låtsasglad, jag kan ligga inne i soffan och titta på allt som behöver städas och vattnas och lagas. Praktiken då? Jag tog mig tidigt jullov, helt enkelt. Då examinationsarbetet inte ens är påbörjat kunde jag inte komma på hur det kunde vara viktigare för mig att sitta på en sköterskeexpedition och tugga på blyertspennor, istället för att sitta hemma och göra samma sak fast framför min laptop. Sagt och gjort, här är jag. Nej, jag har inte påbörjat arbetet, men herregud det är min första jullovsdag. Det kommer.

Hursomhelst har jag mottagit extremt många postavier den senaste tiden. Av cirka tio stycken står min egen överkonsumtion för endast två, resten är vänners förtjänst med julklappar och presenter och allmosor till den fattige. Hurra för kassaservice, säger jag bara. Och för älskat avlägset folk.

Aah! Poul, blomman växer så det knakar. Ska jag byta till en slags kruka eller ta en Valium? Svar till "Gröna fingrar? Var?"

Kul jul

Min syster skrämde just upp mig och påstod att svt inte har några sändningar under julhelgen utan återupptar dem den 28e. Jag var tvungen att kolla upp det på internet och det var falskt alarm. Kalles jul ska visas precis som förr. Puh. Vafan skulle jag annars göra alla timmar och dygn instängda i en stuga med personer jag frivilligt valt att flytta ifrån så fort jag fick chansen? Nej okej, vi ska väl äta mycket mat också så vi klarar oss fram till påsk. Och spela Alfapet. Men alla andra timmar menar jag.


Slutspurt

Julmusikquiz, julkonsert och en julstjärneblomma i vardagsrummet. Nu har jag julstämning! Att sen klappar är oordnat och förra söndagens julbak som bortblåst spelar ingen roll, jag ska vara i fjällen en hel vecka och hinner både koka knäck och slå in paket och hej och hå innan allt är över.

Imorgon har jag slutbedömning på praktiken och drömmer mardrömmar om det på natten. Och att jag och Mari åker luffarbåt till Danmark för att gå på rave och se vackra fjäll (som inte kan existera på landet Platt). Jag har det som roligast på nätterna tror jag... mer sömn åt folket!


Nu äre jul igen, ja nu äre jul igen...

Sankta Luciaaa

När man vaknar halv sju en lördagmorgon för att pränta in det sista möjliga innan en tenta, går det inte att bli annat än på bra humör när man hör luciatåg som skrålar utanför fönstret. Antingen är det efterfestare med femtioelva i promille, eller så är det faktiskt engagerat folk som klivit upp och tinat lussebullar och springer runt bland korridorer och studentrum för att sprida ljus i det regniga adventsmörkret. Att det sen var en salig mix av Staffansvisan och typ Magnus Uggla-hits gör mig ingenting. Jag såg några vita, samstämda lakan utanför fönstret och fick mig själv en fin luciamorgon. Jag är nöjd!

Folk med hjärnan i könet borde skjutas!

Äckliga män som utnyttjar sin roll, sin position, sin proffession för att ofreda det kvinnliga könet finns överrallt. Verkligen överrallt. Det är allt från klassiker som chefen, gubbarna i baren och aupairpappan till oväntade personer som faktiskta vänner och gamla pojkvänner. Den sistnämnda kategorin är nästan den svåraste kategorin för där drabbas man inte bara själv, där drabbas även gemensamma vänner, nya flickvänner och den egna kärleken. Och de äckliga männen kommer alltid undan som genom ett mirakel medan den utnyttjade ofta blir anklagad för att ha uppmuntrat och spelat på sin otillgänglighet. Och blir hon inte direkt anklagad, är det ändå hennes första reaktion - att det är hennes fel. Hur fan kunde vi låta det bli så? Sjuka, sjuka samhälle. När ska man kunna börja lita på att en hyvens karl faktiskt är en hyvens karl och inte ett potentiellt äckel? Det skulle göra livet så mycket enklare för så många.

Jag, och alldeles för många med mig, sitter på erfarenheter som gör det svårt att inte se en liten Djävul i de flestas bakfickor. Att det är fel säger jag ingenting om, klart att det är. Oskyldiga blir anklagade bara för att de föddes med snopp. Men jag blir både så tom och så fylld av förakt av att upptäcka fanskap hos folk man minst väntade det hos. Det gör nåt med mig.. det får mig att tappa tron på respekt och genuin godhet.

Jävlahelvetesskitförstörare!


Förövrigt har mina byxor kommit och jag gör gymnastiska övningar jag inte utövat på år och dar (troligtvis), allt för att kvalitetskontrollera stretchen i tyget. Det är ganska okej, jag får igen byxorna liggandes på golvet med höfterna i taket och fläsket under bh:n. Problemet är bara att jag sen inte kommer upp..


Räkor, majonäs och laxpastej

Jag har ätit smörgåstårta till frukost, smörgåstårta till lunch och avslutat med en bit smörgåstårta till middag. Och ätit frusna biskvier däremellan. Jag börjar undra om jeansen jag beställt borde returneras i farten och återfås i storlek 52. Fortsätter det såhär är jag där redan innan avin passerat brevinkastet. Damn.

Tack förresten för ett jädra trevligt firande igår. Jag gillar att ha en egen dag, har jag sagt det nån gång?


True friendship..


Min dag!

Just det. Idag är det bara min dag och då gör jag lite som jag vill. Som att ta sovmorgon, sen ta en timmas lunch och ändå redan vara hemma. The sweetest thing. Sen stod det blommor och choklad vid min dörr när jag kom hem, så jag har det jädrigt mysigt med mig själv nu. Jag är så värd det, mitt på min dag! Är jag även värd att sitta mitt i en orkan av stress över tenta, ohandlade julklappar, slutbedömning och ekonomi? Jag väljer att trycka på pausknappen. Det är ju ändå min dag.

(Om jag säger det tillräckligt ofta så känns det som att jag bestämmer över alla idag. Power to the birfdaykid!)


Förlåt, redan nu.

Gomorron alla mina kära läsare!
Så, imorse steg jag upp och var supertrött! Mitt bästa recept mot det är en låång, varm dusch när jag får anledning att använda min nya absoluta favoritprodukt - bodyscrub med vanilj från Bodyshop. Fantastisk! Den kan jag verkligen rekommendera, luktar så himla gott! Jaja, sen kom jag äntligen igång med dagen. Slog på min nya skiva - Britneys Circus - som höll mig glad medan jag var tvungen att diska. Det var nämligen min tur idag, mitt absoluta hatjobb. Menmen, nu har jag i alla fall gjort det och ätit en fantastisk sallad med falafel - så himla gott! Och inga kalorier! Vill verkligen tipsa om det, jättebra mat! Har pluggat också. Så himla tråkigt, men har man prov så finns det inte så mycket annat att göra. Ni förstår kanske vad jag menar?!
Nej, nu måste jag kila iväg på sjukhuset igen. Praktiken fortsätter och nu är det verkligen så himla kul! Får vara jättemycket med barnen och så. Precis som jag önskade!

Nåja, hoppas ni får en bra dag allihopa. Så himla kul att ni läser förresten!
Kramis på er!  /Brunettkarro

Doften av bak..

Det är ett helvete att baka biskvier. Ge er inte in i träsket, man kommer knappt ur det levande och om man mot förmodan klarar sig så får man aldrig återse det goda humöret. Det tar lång tid, det trilskas gärna och el grande finale, när allt ska ges ett tjusigt lock av smält choklad, är toppen på självaste Mount Everest. Det låter simpelt, men ojoj så jag vill se den som inte gråter efter första försöket. Till trots för att det faktiskt är mitt andra försök har mina biskvier en platt och klumpig botten, en margarinsmakande fyllning och ett kaos av choklad på toppen. Välkommen på fika på onsdag, det blir säkert jättegott..

Jag och Ida hade storbakardagen igår, med uppladdning i form av hotellfrukost och explosionsstart under Cooprundan. Efter fjortonhundra timmar hade vi åstadkommit lussekatter (storlek limpa), peppakakor (-ska de inte vara mjuka i mitten?), pepparkakshus (pepparkakstorn á la lutande tornet i Pisa), hallongrottor (Mmmm!) och var halvvägs in i biskvidöden. Då rasade vi nöjda ner i soffan med varmkorv och varsin Marabou. I smyg förbannade jag min kära mor för att hon inte kunnat släppa ut mig tidigare, att både födelsedagsbaka och julbaka samtidigt måste ha en snygg självmordskurva hos Statistiska Centralbyrån. Biskvihistorien avslutade jag idag och ger mig därför rätt att spotta ut mina känslor över tangentbordet.

Men hej, det är måndag, andra advent är kommen och jag ska sluta klaga nu. Congrats Johan och Clara för att det är er dag! Adjö då.


Överraskningsfesten

I veckor har vi planerat för detta, den stora Överraskningsfesten. Clara goes 25 (idag - hurra!) och vilka är vi om inte festfixare? Så gästlistor, taxibokningar, lekar och tipsrundor, matlagning, handlingslistor och ölkartor har det smusslats med och i lördags fick vi lön för mödan och hemligheterna. Tjugo tappra sångare till födelsedagsvisan och ett sjukt överraskat födelsedagsbarn! Success! Alla var glada och fläskfilén var god och lekarna var roliga och vinet var gudomligt! Och festfixarna var mycket nöjda..




Sex i teven

Jag såg Boston Teaparty på kanal5.se från i måndags och mina ögon har ännu inte återfått normal storlek. Ocensurerat vardagsknull mitt på bästa sändningstid! Om min farfar levat och sett detta skulle han säga att slutet var nära.. för mänskligheten! Porr är en sak, betalteve står för sånt i mörkaste natten och där vet man vad som väntar. Men femman, mitt i veckan, mitt i ett vanligt kvällsprogram och mitt i ansiktet. Jag drabbades återigen, som så många gånger förr, av Chocken. Men det är väl det här som kommer definiera tidigt 2000tal i framtiden - tokteve av programledare som fastnat på en tolvårings mentala plan. Det som däremot skrämmer mig är att jag underhålls av det Jag kanske också stannat vid tolv? Det förklarar i och för sig en hel del..

Jag är förresten kär också. I Petra. Hon är min nya handledare på praktiken och hon ger mig alla utvecklingsmöjligheter jag behöver. Min vardagshjälte nr tvåhundrafemtiosex. Typ. Jag tror jag ska skriva en sång till henne när jag slutar. Den kan gå lite så här..
Innan jag mötte dig var mitt sjukhusliv så grått och trist
Det fanns inget för mig att göra, jag led aldrig av tidsbrist
Men så dök du upp och skrev ner flera jobb med blyertsstift
Så nu äntligen så mixtrar jag med både piller och cellgift
Åh Petra, du är så underbaaar. Åh Petra, så himla synd att du ej är en kaaaarl....

Jag vet, jag har det i mig. Låtskrivare är min framtid.
Godnatt.


Min syster och den andra

Min syster har ljust hår och blå ögon. Det har ingen annan i familjen. Min syster är nog adopterad. Min syster lyssnar på konstig hårdrock. Hon kan också spela den mest enformiga versionen av "Stilla Natt" på gitarr. Min syster är cellist i en fantastisk stråkorkester. Min syster har konserter. Min syster är cool.

Min andra syster har sexton sjalar och en pojkvän i rullstol. Hon tycker inte om hårdrock, men lyssnar mycket på mig. Det är bra. Min andra syster handlar bara ekologiskt och källsorterar. Hon är nästan bästis med miljön. Min andra syster ser lite ut som en kines. Det gör ingen annan i familjen. Min andra syster är nog också adopterad.

Men det gör inget.

Jag gillar dem båda ändå.


Anger management

Jag gick till tandläkaren idag. Ett snabbt pickande bland mina gaddar och fem röntgenbilder tog en timme och fyrtio minuter. Och ledde till att jag ska punga ut med femtonhundra(!) kronor för tortyrbehandling av trasiga fyllningar nästa vecka. Det var inte ens ett hål.. Jag muttrade fram ett tack när det var klart, inombords grät jag. Det var julklapparna det, kära vänner. Sad but true. Så mycket för tandläkarstudenter.

Inte blir det bättre av att man känner sig som en klimakteriesvettig Bambi på snorhal gata när man i full vintermundering sätter foten utanför dörren och seriöst får börja överväga att sätta avtagbara broddar på önskelistan (vet nån när december skulle komma med all sin snö och kyliga julefrid??). Eller att jag har så mycket att göra på min praktikplats att jag hinner snurra kontorsstolen 49 varv under en minut och bli jäkligt illamående på kuppen. Eller att Darin är lam som en gubbpenis i sin video.

Surmåndag.


RSS 2.0